Sårbehandling

Har din hest fået et ubehageligt sår? Når din hest har fået et sår, er det vigtigt, at du sørger for at få undersøgt, hvor galt det står til. Det kan være svært at se, hvor dybt eller alvorligt, et sår er, men du kan risikere, at såret går helt ned i de underliggende strukturer - og så er det vigtigt at handle.

Uanset hvilken skade, der er sket, er det altid en god idé at kontakte sin dyrlæge, og hos HorseVet Thy har vi stor erfaring med sårbehandling af heste. Vi kan tage os af alle former for sår - også de komplicerede og komplekse sår på benene.

Sådan skal du gøre, hvis din hest har fået et sår

Der er mange meninger om, hvordan man håndterer sår hos heste. Men uanset hvad er det næsten helt uundgåeligt, at en hest ikke får sår på et tidspunkt. Det er noget af det, vi oftest støder på i vores praksis, og det er derfor meget almindeligt.

Men hvad skal man gøre, når man opdager, at en hest har fået et sår?

Først skal du finde ud af, hvor skaden er, og hvor stor skaden er. Det er ikke altid lige let at vurdere, og derfor er det en god idé at spørge sin dyrlæge til råds. Du kan altid ringe til os, - også hvis det bare er for at få rådgivning. Du fanger os på 82 720 720.

Hvornår er et sår så alvorligt, at det kræver dyrlægehjælp?

Det kan være svært at sige helt konkret, hvornår noget er akut. Du kan læse mere om akutbehandling lige her, hvor du også kan læse mere om de førstehjælpskurser, vi tilbyder.

På kurset lærer du blandt andet, hvornår det er nødvendigt at tilkalde en dyrlæge og hvad du selv kan gøre, hvis skaden sker - eller hvis du finder din hest på marken med et blødende sår.

Det er vigtigt, at man behandler et sår i tide

Sår på hesteben er ofte komplicerede, da sener, muskler, led og knogler kan være beskadigede. Sår på ben tager længere tid om at hele generelt. Vi ved, at det er et forløb, der kan give både mange grå hår og mange bekymringer, da selv små tilsyneladende ubetydelige sår kan blive meget grimme inden for få dage uden korrekt behandling.

Sådan gør vi, når vi tilser et sår på en hest:

  • Er der tale om et friskt sår, er det først og fremmest vigtigt at få stoppet blødningen
  • Herefter skal såret undersøges og renses godt op. Førhen var antibiotika en del af standardbehandling, men takket være en del forskning på området ved vi nu, at en massiv oprensning relativt kort tid efter traumet oftest er tilstrækkeligt
  • Heste, der ikke er nyligt vaccinerede mod stivkrampe, får et stivkrampeserum for at forebygge sygdom.
  • Vi vurderer, om såret også bør sys. De fleste sår kan syes uanset hvor mange timer/dage gammelt det er, og for nogle sår kan det være en fordel, de får lov at hæve op, før det syes.

Man bør som ejer ikke selv give sig i kast med at vaske såret, da hestens sår heler op indefra og ud. Derfor kan man ende med at gøre mere skade end gavn.

Gamle råd om blå biotex, diverse spray til kvæg og kraftige desinfektionssæber bør heller ikke anvendes i sårene, da helingsprocessen ødelægges og kun gør behandlingsprocessen mere kompliceret og dyr.

Andre tilfælde, der har betydning for behandlingen af hestesår

I tilfælde af spark, fund af fremmedlegemer i sår eller halthed kan det være nødvendigt at tage et til flere røntgenbilleder af såret. Det gør vi, fordi der kan være brud, revner eller anden beskadigelse på knogler, som vi ønsker at be- eller afkræfte for et godt og hensigtsmæssigt behandlingsforløb.

Ring og hør nærmere om sårbehandling af heste og pris

Et typisk behandlingsforløb af et sår på benet inkluderer hyppigt bandageskift, smertebehandling og sårrevision - så det er en relativ dyr udskrivning. Det er her, din sundhedsforsikring/dyrlægeforsikring er godt givet ud.

Et eksempel kan være en hegnskade med blottede sener og knogle. Forløbet vil ofte tage to til tre måneder med forbindingsskift hver femte dag, hvilket løber op i 10-15.000 kroner.

Vil du vide mere om sårbehandling? Så er du altid velkommen til at sende os en mail på mail@horsevetthy.dk eller ringe i vores telefontid 8-9 alle hverdage på 81 720 720.