Sårbehandling

Når din hest får et sår er det vigtigt at få undersøgt, hvor galt det står til i forhold til de underliggende strukturer. Karakteren og placeringen af såret er essentielt for, hvor god helingen er.
Sår på hesteben er yderst komplekse og ofte komplicerede, da sener, muskler, led og knogler kan være beskadigede og behandlingssuccesen og længden afhænger i den grad af korrekt behandling.

Heling af sår på ben tager længere tid om at hele generelt pga. den lave blodforsyning der er. Forløbet kan give ejer grå hår og mange bekymringer, da selv små tilsyneladende ubetydelige sår kan blive meget grimme inden for få dage uden korrekt behandling.

Er såret friskt og bløder er det selvfølgelig vigtigt at få det stoppet. Herefter skal såret undersøges og renses godt op. Førhen var antibiotika en del af standardbehandling, men takket være en del forskning på området ved vi nu, at en massiv oprensning relativt kort tid efter traumet oftest er tilstrækkeligt. Heste der ikke er nyligt vaccinerede mod stivkrampe får et stivkrampeserum for at forebygge sygdom.

Dyrlægen vurderer også om såret bør syes. De fleste sår kan syes uanset hvor mange timer/dage gammelt det er, og for nogle sår kan det være en fordel, de får lov at hæve op, før det syes. Man bør som ejer ikke vaske i såret, da hestens sår heler op inde fra og ud, og man derfor ofte vil gøre mere skade end gavn. Gamle råd om blå biotex, diverse spray til kvæg og kraftige desinfektionssæber bør heller ikke anvendes i sårene, da helingsprocessen ødelægges og kun gør behandlingsprocessen mere kompliceret og dyr.

I tilfælde af spark, fund af fremmedlegemer i sår eller halthed kan det være nødvendigt at tage et til flere røntgenbilleder af såret. Der kan være brud, revner eller anden beskadigelse på knogler som dyrlægen ønsker at be- eller afkræfte for et godt og hensigtsmæssigt behandlingsforløb.

Et typisk behandlingsforløb af et sår på benet med korrekt behandling med hyppig bandageskift, smertebehandling og sårrevision er en relativ dyr udskrivning, og det er her din sundhedsforsikring/dyrlægeforsikring er godt givet ud! Et eksempel kan være en hegnskade med blottede sener og knogle. Forløbet vil ofte tage 2-3 måneder med forbindskift hver 5. dag og koster i omegnen af 10-15.000 kr.

Har du spørgsmål til sår og behandling, er du velkommen til at kontakte Camilla i tlf.tiden mellem k. 8-9 alle hverdage på tlf. 81 720 720.