Akutbehandling

Akutbehandling og førstehjælp kan være mange ting. Det kan være alt fra et optrådt søm til et større sår, foling eller kolik. Men det kan være svært at vide, hvornår der er brug for akutbehandling, og hvornår du selv kan kurere symptomet eller problemet.

Hvis du har akut behov for dyrlæge til din hest, kan du ringe til os på 81 720 720.

Hvornår har din hest brug for akutbehandling?

Det kan være svært selv at vurdere, hvornår der er tale om noget, der kræver akutbehandling af en dyrlæge. For hvornår ringer man til dyrlægen med behov for akut hjælp? Og hvornår kan man selv gøre noget?

Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os på telefon 81 720 720, hvis du er i tvivl. Vi kan hurtigt vurdere, hvorvidt der er brug for, at vi rykker ud - eller om du selv kan udbedre problemet.

Vær altid opmærksom på disse symptomer som hesteejer

Nogle symptomer er nemmere at kende end andre. Et af dem, som du selv hurtigt kan kende (og som tilmed er kendt blandt hestefolk), er kolik. Kolik er ikke en egentlig diagnose, men det er et symptom på, at din hest oplever smerte i bugen. Kolik kan opstå meget hurtigt - og det kan skabe en hel del bekymring hos hesteejeren.

Sådan genkender du kolik hos din hest:

  • Forstoppelse
  • Diarré
  • Overgæring

I langt de fleste tilfælde er det ikke et problem, der nødvendigvis kræver en dyrlæges tilstedeværelse, men ring altid til os, hvis du er i tvivl. Kolik opstår typisk i forår og efterår, når hestene kommer på frisk græsk eller gult, flot halm - så her er der grund til at være ekstra opmærksom på din hests trivsel.

Andre akutte sygdomme hos heste:

  • Akut forfangenhed
  • Akut kode- eller hovledsbetændelse
  • Akut colitis
  • Nyreslag hos hest

Bliv bedre til at kende tegnene på akut sygdom hos din hest

Det er svært at vurdere, hvornår der er tale om akut sygdom, og hvornår der er tale om mindre alvorlige problemer. Som hesteejer kan man hurtigt tro det værste, hvis man ikke tidligere har oplevet noget lignende. Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os, så du ikke skal gå og bekymre dig - og din hest ikke skal gå med smerter og ubehag.

Men vi kan også hjælpe dig med at blive bedre til at genkende tegnene på akut sygdom ved din hest. Vi tilbyder blandt andet kurser i førstehjælp, hvor du lærer hjælp-til-selvhjælp og får en række værktøjer, du kan bruge til at vurdere, hvornår det er nødvendigt at tilkalde en dyrlæge.

På vores førstehjælpskurser til heste lærer du blandt andet:

  • Hvordan du skal forholde dig, hvis du finder din hest på marken med et blødende sår
  • Hvad du skal gøre, hvis din hest viser symptomer på svære smerter
  • Hvad du altid bør have i dit eget staldapotek

Vil du gerne være bedre rustet til at læse symptomer hos din hest? Du er altid velkommen til at give os et kald på 81 720 720 eller sende en mail på mail@horsevetthy.dk og høre nærmere om vores førstehjælpskursus til hesteejere.