Øjenlidelser

Heste kan både få akutte og kroniske øjenlidelser, der kræver øjenundersøgelse og behandling. Det kan dog være svært at vide, hvornår der er brug for at tilkalde en dyrlæge - og hvornår der overhovedet er tale om en skade.

Som udgangspunkt er vores erfaring, at man altid bør opsøge dyrlæge ved øjenskader - eller ved mistanke om det. Jo hurtigere et dårligt øje tilses og kommer i behandling, jo bedre. En hurtig behandling ved øjenlidelser ved heste er nemlig afgørende for helingen af øjensygdommen - og så mindskes risikoen samtidig for, at hesten taber synet helt.

Typiske øjenlidelser ved heste

Nogle af de mest almindelige øjenlidelser, vi støder på, tæller blandt andet

  • Akutte hornhindesår (corneasår), som skyldes fremmedlegemer i hornhinden
  • Øjenbetændelse (conjunctivitis)
  • Tilstoppede tårekanaler

Det kan være svært at vide, hvornår der er tale om sår på hornhinden, mens noget som øjenbetændelse er lettere at se med det blotte øje.

Derfor er det vigtigt, at du holder øje med symptomer på øjenlidelser som:

  • Tåreflåd
  • Lysskyhed
  • Sammenknebne øjne
  • Rødme i øjet
  • Mat eller mælkehvid hornhinde
  • Tegn på blindhed eller dårligt syn

Sår på hornhinden kan være meget svære at se med det blotte øje, og oplever du derfor en eller flere af ovenstående symptomer, bør du altid søge råd hos en dyrlæge. Hvis du er i tvivl, skal du altid kontakte din dyrlæge.

Du kan altid få fat i os på mail@horsevetthy.dk eller ved at ringe til os på 81 720 720.

Hvornår ved jeg, om det er en akut øjensygdom?

Det kan være svært - hvis ikke næsten umuligt - for dig at afgøre, om der er tale om en akut øjensygdom. Derfor er vores bedste råd at kontakte en dyrlæge, hvis du er det mindste i tvivl. Vi kan altid rådgive dig over telefonen, så vi sammen kan afgøre, hvorvidt der er brug for akut behandling af hesten.

Tegn på akut skade på hornhinden er typisk øjensmerter, som ses ved hyppig sammenknibning af øjet og tåreflåd. Oplever du den slags symptomer ved din hest, er det vigtigt, at du kontakter dyrlægen, så behandlingen kan starte hurtigst muligt.

Hvad kan jeg selv gøre, hvis min hest har en øjensygdom?

Det er altid en god ide at rådføre sig med en dyrlæge, før man begynder nogen form for behandling selv. Ved udflåd i øjet kan man selv forsøge at behandle med øjenbadevand, borvand eller kamillete - men start aldrig på behandlinger med øjensalver eller dråber, hvis du ikke kender årsagen til problemet. Forkert behandling kan nemlig hurtigt komme til at gøre mere skade end gavn.

Selvom alle øjenproblemer ikke nødvendigvis er akutte, er det derfor altid en god ide at opsøge sin dyrlæge.

Vil du gerne høre mere om, hvordan vi behandler øjenlidelser? Ring i dag

Har du spørgsmål eller brug for rådgivningen, kan du fange os på telefon 81 720 720. Du er også velkommen til at sende en mail på mail@horsevetthy.dk - så vender vi tilbage til dig, så snart vi kan.

Vi har stor erfaring med at behandle øjensygdomme på heste, og vi rådgiver dig gerne over telefon, såvel som vi kommer ud og tilser hestens øje, hvis der er mistanke om mere alvorlige øjenskader.