Tandbehandling

Er det tid til det årlige tandeftersyn? Præcis som mennesker skal passe på deres tænder, gælder det samme for heste. Hestes tænder vokser hele livet og slides i takt med årene, og derfor er det vigtigt at sørge for, at tandsundheden er i orden.

For at bibeholde en god oral sundhed anbefales det, at man får foretaget tandeftersyn mindst én gang om året, mens både ældre og yngre heste kan have brug for hyppigere eftersyn.

Vi tilbyder både raspning af tænder på hest og fjernelse af ulvetænder

Hos HorseVet Thy tilbyder vi alle former for tandbehandling af heste, herunder raspning af tænder på heste samt fjernelse af ulvetænder. Når vi udfører tandraspning, foregår det via vores hypermoderne elektroniske tandrasp, der gør hele processen langt mere nænsom, så hesten ikke lider overlast.

Den elektroniske tandrasp er blandt andet udstyret med vandkølingssystem, som forebygger friktionsskader på hestens tænder under raspning. Samtidig mindsker det støvudviklingen, så hele processen er meget ligetil.

Når vi er færdige med behandlingen, løsner vi nakke og kæbe, og til slut udfylder vi et tandkort med status både før og efter behandlingen.

Hvornår er det tid til eftersyn af tænder på hest?

Som udgangspunkt er det altid en god ide, at hesten får mindst et årligt tandeftersyn. På den måde kan du bedre forebygge eventuelle tandskader, og nogle gange kan vi endda stoppe med i opløbet. Er din hest derfor sund, rask og måske endda i sin bedste alder, er det som regel ikke nødvendigt med mere end et til to årlige tandeftersyn.

Har du en yngre hest med tandstik eller en ældre hest med eksempelvis manglede tænder, skal der dog flere behandlinger til for at holde tandsundheden. Hyppigere behandlinger er med til at sikre, at din hest ikke får gener ved eksempelvis ridning og fordøjelse.

Passer du ikke din hests tandsundhed ordentligt, kan du risikere at hesten får gener som:

  • Knækkede tænder
  • Nedsat Huldgrad
  • Diastemer (mellemrum)
  • Dårlig ånde
  • Carries
  • Ulvetænder

Og så videre.

Når du overholder de årlige tjek, kan du være med til at spotte problemerne, før de opstår. Når først du oplever, at det går udover hestens præstation, holdbarhed eller træning, så har problemet nemlig været der længe.

Sådan kan du selv være med til at holde hestens tænder sunde og balancerede

Imellem tandbehandlinger kan du selv være med til at sikre, at din hest holder alle 24 tænder sunde og raske. Først og fremmest dur hesten ikke uden mad og drikke, og det er via munden og tænderne, at hesten får alle sine næringsstoffer. Derfor er det vigtigt, at hesten får de nødvendige næringsstoffer gennem sit foder - og at det tygges godt og grundigt.

Når en hest har problemer med sine tænder, går det udover hele dens præstation, da det påvirker alt fra balance til stressniveau. Hestens tænder går helt op til øjnene, og eftersom hele hestens kranie er forbundet med store nerver, blodkar, muskler og sener, er et godt tandsæt afgørende for, om hesten er i balance.

Ring til os for at høre nærmere om tandbehandling af hest

Du er altid velkommen til at ringe til os på 81 720 720 eller sende en mail på mail@horsevetthy.dk, hvis du har spørgsmål eller gerne vil have en pris på tandbehandling eller måske en pris på raspning af tænder på en hest.

Og husk, at du hos HorseVet Thy får 20 procent rabat ved behandling nummer to, hvis det sker inden for tre måneder.