Parasitkontrol

Alle heste har en eller anden form for parasitbyrde. I størstedelen af tilfældene er det dog ikke noget, hesten er generet af. Men ingen regler uden undtagelser - og derfor anbefaler vi også, at du løbende undersøger for eventuelle parasitter og besætningens ormebyrde. På den måde kan du være sikker på, at alt er, som det skal være - og finder vi uønskede parasitter, kan du sikre, at det ikke nødvendigvis spreder sig til hele besætningen.

Hos HorseVet Thy har vi stor erfaring med parasitkontrol, som vi udfører i form af gødningsprøver.

Sådan gør vi, når vi foretager en parasitkontrol

Det er altid en god idé at få foretaget en parasitkontrol, når årstiderne skifter. Det vil sige om foråret og efteråret. Når vi foretager en parasitkontrol af heste - eller en såkaldt gødningsundersøgelse - undersøger vi gødningen i et mikroskop.

Når vi undersøger gødning, kigger vi blandt andet efter:

  • Spolorm
  • Cyathostomer
  • Bændelorm
  • Blodorm

Derudover anbefaler vi som udgangspunkt også, at der udføres larvedyrkning for strongylider.

Du kan nemt selv opsamle gødningsprøven og sende den til os, så du ikke skal betale for, at vi dukker op og gør det. Du skal blot følge de nedenstående instrukser, når du gør det.

Sådan opsamler du gødningsprøven:

  1. 1-2 friske gødningsknolde tages med pose fra toppen af pæren. Det er vigtigt, at prøven ikke er kontamineret af eksempelvis strøelse, da det kan gøre resultatet mere upålideligt og upræcist
  2. Luk posen og sørg for, at luft er presset ud af posen, før du binder en knude
  3. På posen angives hestens navn og alder (tydeligt)
  4. Herefter afleverer du prøven hos os efter aftale. Du kan opbevare posen i op til 24 timer, før den bliver undersøgt - så længe du altså opbevarer den mørkt og køligt (5 grader)

Når du indleverer gødningsprøven, skal du samtidig vedlægge en udfyldt blanket til gødningsundersøgelse, som du downloader ved at klikke her.

Hvornår skal man have foretaget parasitkontrol af hest?

Som udgangspunkt anbefaler vi, at du får lavet en parasitkontrol to gange om året: Om foråret og om vinteren. Alt efter udgangspunktet kan det dog variere, om vi anbefaler flere kontroller på et år.

Det kommer meget an på bestanden og om hestenes tidligere sygdomsforløb. Derfor er det også en rigtig god idé at arrangere fælles gødningsundersøgelse i den stald, hvor du har din hest.

Hvad er symptomerne på indvoldsorm hos heste?

Du kommer langt ved at få foretaget de to undersøgelser om året. Alle heste har orme, og i størstedelen af tilfældene vil hestens eget immunforsvar sørge for, at hesten ikke selv tager skade.

Men en parasit kan dog have konsekvenser. Det handler både om, hvilke og hvor mange parasitter hesten rammes af. I nogle tilfælde vil hestens eget immunforsvar nemlig ikke være tilstrækkeligt, og så kan det være, at der skal anden behandling til. Er der tale om meget kraftige infektioner, kan din hest risikere at blive dødeligt syg.

Så hvornår skal man kontakte en dyrlæge?

  • Hvis din hest er begyndt at blive afmagret og viser dårlig kondition, bør du altid få foretaget en undersøgelse for at se, om der er tale om en ormeinfektion
  • Er der tidligere konstateret spolorm eller følorm, skal føl og ungheste behandles årligt
  • Hvis din hest skal flyttes til nye omgivelser, bør du altid få foretaget en gødningsundersøgelse
  • Får du en ny hest i flokken, bør du altid få foretaget en parasitkontrol

Du kan altid ringe til os på 81 720 720 og høre nærmere om parasitkontrol.

Linket på hjemmesiden er til købekontrakt - og ikke blanket til gødningsundersøgelse